Himlajordyoga

Chakrameditation med mantraKickstart! Äntligen är terminen igång på Kroppsverkstan. Efter dagens kriya gjorde vi en chakrameditation med mantran som aktiverar våra energicenter. Tillsammans med mantran gjorde vi fysiska rörelser för att låta ljud och rörelser hjälpa oss att komma ner och in i kroppen. Nedan kommer beskrivningen av meditationen. Den rekommenderade tiden är 3 minuter på varje chakra/mantra. Det är en kraftfull meditation så överskrid inte tiden. Det som eventuellt kan ske är att du blir ogrundad och det är inte vad vi eftersträvar. Vi vill få tillgång till de kraften i de olika chakrana men vi vill ha balans så därav tidangivelsen. Innan du gör meditationen tonar du in med Adi mantra, det vill säga Ong namo Guru dev namo x 3. Avsluta med tre långa Sat nam.

 

Tjusningen med den här fysiska mantrameditationen är att kroppen ges frihet att röra sig som den vill. Grundstrukturen ges till varje chakra/mantra men släpp taget om huvudet och hur du tror att det ska gå till/se ut. Släpp kroppen fri och låt den uttrycka sig som den önskar. Den fysiska kroppen och din energikropp samarbetar i denna övning. Tillsammans vet de vad just din kropp längtar efter för att sträcka ut, öppna upp och ge utrymme för att livsflödet ska strömma genom dig. Ge dig utrymme att expandera och lekfullt utforska rörelse och ljudets påverkan. Låt dig överraskas av kroppens intelligens!

 

Bija mantra

Fem mantran är så kallade bija mantran; kreem, shring, dum, aim och hoom. De övriga två är namnen för Shiva och Shakti, två gudomligheter inom hinuismen. Bija mantras har ingen bokstavlig betydelse utan verkar som en länk till en specifik energi eller andlig princip. Genom att upprepa bija mantran bjuder vi in, eller planterar, en viss kvalitet eller energi i vårt liv.

 

Mantra

Rotchakra: Ohm kreem namaho namaha (jord element)

Stampa med fötterna och pendla med armarna längs med kroppen. Mantrat grundar oss.

Kreem är bija mantra för Kali, dödens gudinna. Genom att upprepa mantrat bjuder vi in hennes energi att ta bort vårt ego så att vi kan se vem/vad vi är (själ).

 

Sexual/kreatitetchakra: Om shring namaho namaha (vatten element)

Ha mjuka knän med lite gung i. Gunga höfterna från sida till sida, följ kroppens vilja till egen rörelse/uttryck.

Shring är bija mantra för Lakshmi, överflödets gudinna. Mjuka upp över höft och låt det flöda vatten och kreativitet in i detta område.

 

Navelchakra: Om dum namaha namaho (eld element)

Stampa med fötterna samtidigt som du skakar ut händer och armar som för att slänga iväg något.

Dum är bija mantra för Durga, gudinnan som beskyddar allt som är gott och harmoniskt i livet. PÅ sanskrit betyder Durga fort eller någonting som är ointagligt. Att upprepa mantrat bjuder in beskydd från negativ energi, som är ackumulerad i kroppen och mot yttre krafter. Rörelserna kan ses som att vi skakar, släpper ifrån oss negativa känslor, tankar och upplevelser.

 

Hjärtchakra: Om Shakti Om Shakti Om Shakti Oooom (luft element)

Forma händer till mjuka knytnävar. Slå försiktigt över hjärtchakra i takt med mantrat.

Shakti representerar feminin energi. Vanligtvis brukar hennes lokus anges vara i rotchakra men i den här meditationen åkallas hon via hjärtchakrat. Vi bankar på hjärtat för att stimulera kärlekens väg, öppna oss för medkänsla till oss själva och till andra.

 

Halschakra: Om aim namaho namaha (eter element)

Stå höftbrett isär med benen. När du säger Om lägger du mjuka knytnävar vid halsen. Säg Aim och för händer till axlarna. Säg namaho och för ut armarna till sidorna, halvt utsträckt arm. Säg namaha och sträck ut armarna till fullo.

Aim är bija mantrat för Saraswati, gudinnan för kunskap, vishet och medvetenhet. Aim är det andra mest chantade bija mantrat efter Om, det är den feminina aspekten av OM. Bija mantrat aim stärker oss i vår kommunikation och i vår förmåga att uttrycka oss. Det ger oss ökad medvetenhet vilket är grunden till expansion, Genom detta mantra kan vi lättare orientera oss mot det vi innerst inne vill, mot vår sanning.

 

Pannchakra: Om hoom namaho nahama

Denna övning är den enda som görs sittandes i lätt meditationsställning. Vila höger armbåge i vänster handflata. Ta höger hands långfinger och knacka i tredje ögat, mellan några centimeter ovanför ögonbrynen.

Hoom är bija mantrat för Shiva, guden för upplösandet av illusioner. Shiva representerar det högsta medvetandet. Vi stimulerar denna punkt för att se bortom illusioner, bortom rädslor. Pannchakra är center för intuition, klarseende. Med ett balanserat pannchakra är det lättare att se dina unika gåvor och din unika väg.

 

Kronchakra: Shivo hum Shivo hum Shivo hum Shivo hum

Vi står upp igen och föreställer oss att vi står i ljummet, knähögt vatten. Vi säger Shivo Hum och böjer oss ned och skopar upp vatten med handflatorna och lyfter det över huvudet vid det sista Shivo hum. Upprepa rörelsen tills tiden är ute. Viktigt att stå upp så att energin kan blandas och flöda fritt genom ditt yttre energifält.

Shivo är en omskrivning av Shiva, den maskulina energin som representerar det högsta medvetandet. Hum betyder jag är. Orden tillsammans skapar meningen Jag är Shiva. Jag är det högsta medvetandet. Här ges vi möjlighet att balansera inre och yttre liv.

 

Ett bra sätt att utforska denna meditation är att göra den 21 dagar i rad. Avsätt tid för din egen expansion och ditt välbefinnande. Meditationen aktiverar dina energicenter och undersök vad det innebär för dig. Lycka till och happy exploring!

 

Sat nam!