Himlajordyoga

Tapping – en enkel teknik som lugnar ditt nervsystemTapping punkterna. Klicka på bilden för förstoring.

Tapping är en enkel teknik där man knackar på ett antal punkter över ansikte, överkropp och händer för att lugna nervsystemet. Punkterna som man knackar på är så kallade meridianpunkter och tekniken är en självhjälpsteknik som dämpar vår stressrespons.

 

Så funkar det

Nick Ortner förklarar i boken Knacka dig fri med EFT hur tekniken fungerar.

  • Människans stressresponscenter sitter i amygdala
  • Amygdala tillhör det limbiska systemet som är centrum för känslor och långtidsminne, här lagras minnen av negativa upplevelser
  • Amygdala är vårt kamp- eller flyktreaktions center och aktiveras vid upplevt yttre hot (stress) eller vid ett negativt känslotillstånd
  • När man upplever ett negativt känslotillstånd aktiveras amygdala och kroppen förbereder kroppen för flykt eller kamp; adrenalin utsöndras, musklerna spänns och blodtryck ökar för att klara av utmaningen
  • Idag framkallas inre stress av negativa minnen eller tankar som har sina rötter i tidigare trauman eller betingad inlärning från barndomen. Upplevelser som påminner om tidigare trauman kan få amygdala att reagera
  • Stressreaktionen i kroppen är lika dan oavsett om det är en yttre orsak eller en negativ känsla
  • Knackning stänger av amygdalans larmfunktion och avaktiverar hjärnans kamp- eller flyktreaktioner. När vi knackar på meridianernas ändpunkter skickas ett lugnande budskap till kroppen och amygdala uppfattar situationen som trygg. (Ortner skriver här att forskningen inte vet varför detta sker men att det genom hjärnskanning går att se att amygdalans larmsignaler avtar när punkterna stimuleras. Forskare vid Harvard Medical School har uppmätt resultatet.)
  • Energipsykologi kalls det när man aktivt behandlar ett trauma eller negativ känsla genom att knacka på punkterna samtidigt som man pratar om det eller upplever ett stresspåslag.

 

Så gör man

Klicka på bilden ovan för att se var punkterna är. Kika gärna på filmen längst ner för att se rörliga bilder. Vissa punkter och tekniker skiljer sig från de olika instruktörer som lär ut tekniken. Det är små detaljer så fastna inte vid dem. Någon knackar på ovansidan av huvudet, en annan inte. Någon anser att det räcker med att stimulera ena sidan av ansiktet, en annan säger att båda sidor ska göras. Gör vad du känner är bäst för dig. Någon anger ett specifikt antal knackningar som ska göras, en annan säger inget om det. Känn efter själv vad du behöver, kanske varierar det från gång till gång. Lita på dig själv att du gör det som är rätt för dig.

 

Kärt barn har många namn

Tekniken med knackning på dessa punkter är förmodligen uråldrig. Akupunktur hör till den traditionella kinesiska medicinen som utövats i årtusenden. I modern tid har tekniken konceptualiserats av bland andra Nick Ortner som är är hemmahörande i USA. Han kallar tekniken för Emotional Freedom Technique (EFT). Kolla in hans hemsida här!

 

Nick Ortner har utvecklat en gedigen teknik där man aktivt arbetar med specifika trauman eller känslor eller fobier som man önskar bearbeta eller göra sig av med. Tillsammans med knackning av meridianpunkterna upprepar man högt för sig själv vissa meningar som ska hjälpa till att frigöra gamla känslor och trauman. På hans hemsida får man (när detta skrivs) tillgång till två gratis kapitel ur hans bok The tapping solution som man enkelt laddar ner till sin dator. Boken finns också på svenska och den heter Knacka dig fri med EFT.

 

I Sverige är bland annat Gunilla Hamne verksam som tapping instruktör. Gunilla kallar sin version av tapping för Trauma Tapping Technique (TTT). Gunilla har rest till Kongo och Rwanda och lärt ut tekniken i knackning till barn och vuxna som är traumatiserade av krig, folkmord och sexuella övergrepp. Det fina med Gunillas version är att här behövs inga ord eller medvetna tankar för att utföra tekniken, som i Nick Ortners version. Läkning och balansering av känslomässig stressymptom sker organiskt och naturligt, utan att ord blandas in. I en video på Hamnes hemsida kan man se hur tekniken lärs ut med sång och rörelser för att på ett holistiskt och lekfullt sätt få in tekniken i kroppen. Gunilla Hamnes version av tapping lämpar sig bra för att lära ut och göra i grupp. Läs mer om Gunilla Hamnes arbete här!

 

I Sverige finns också tapping tekniken under benämningen Mindful tapping. Tekniken och konceptet är utarbetat av Kjell Forsberg och Ann-Sofi Forsberg. De beskriver tekniken som en vidareutveckling av EFT. Tapping är en del av deras metoder som de lär ut och de har fler metoder som ingår i deras koncept. Läs mer om Mindful tapping och inspireras här!

 

Samma teknik olika metoder

Vilken metod passar dig bäst? Det är en smaksak vad som tilltalar oss personligen så det enda sättet att veta vad som passar för dig är att utforska olika tekniker. Intuitivt tror jag att när denna teknik användes bortom trademarks och licenser, flera årtusenden tillbaka, gjorde man övningarna spontant och utan ord. Jag har ju inga belägg för det förvisso. Å andra sidan har vi kanske kunnat förfina metoderna av tapping i modern tid och kan få ett djupare resultat av en kombination av metoder. Finns bara ett sätt att ta reda på svaret och det är att själv utforska och uppleva. Lycka till!

 

Klicka här för att se en film som visar hur man gör! Filmen är tagen från Peaceful Heart Network’s hemsida, nätverket som Gunilla Hamne är kopplat till.