Himlajordyoga

Yogamana klass 1: Din inre visshetI det förra blogginlägget förklarade jag tanken kring hösten första tema, Inre transformation – yttre manifestation. Bland annat skriver jag att “vår inre visshet behöver manifesteras i det yttre.” Vad är egentligen “vår inre visshet”? För mig kan ordet visshet omskrivas med ordet sanning. Något som är sant och riktigt, och viktigt, för dig. Det är något inom dig som inte går att manipulera, påverka, ändra eller ta ifrån dig.

 

När vi befinner oss på livets resa, i den brusande flod som för oss framåt, kan vi tjäna på att någon gång stanna upp, vända blicken inåt och ta kontakt med vår sanning för att se att vi lever i enlighet med den. Det händer att floden flödar alltför snabbt och vilt och vi förlorar oss i den och tappar kontakten med vår sanning. Det vi behöver göra då är att öka närvaron av kontakten inåt, med oss själva. Närvaro är första steget till att återknyta och återupptäcka vår sanning.

 

Asanas och pranayama

Ett bra sätt att öka närvaron i sig själv är att följa sin andning. Ett annat sätt är att uppleva djupavspänning. Båda dessa sätt ingår i ett vanligt kundaliniyoga pass. Genom varje rörelse följer vi andetagets in- och utgång. Vrider vi kroppen till vänster andas vi oftast in, vrider vi kroppen till höger andas vi oftast ut. Lyfter vi ett ben andas vi in, när vi lyfter det andra andas vi ut. Till andning och rörelse kopplas därtill ett mantra (Sat nam) som ytterligare hjälper dig att fokusera på det du för ögonblicket gör, vrider och andas. Din hjärna har fullt upp med att koordinera andning, rörelse och upprepa ett mantra. Så genom yogans asanas (rörelser) och kontrollerade andning (pranayama) tar du plats i din fysiska kropp och ökar närvaron och upplevelsen av att vara här och nu. Du blir ett med ditt andetag.

 

Den fysiska biten av kundaliniyoga kan ofta vara utmanande och ansträngande. Nyttan av att anstränga sig kommer i form av belöning i den sköna djupavslappningen som kommer efter ansträngning. I efterhämtningen efter varje asana landar man djupare och djupare i avslappning och i sig själv.

 

Närvaro leder till kontakt med din sanning

Ökad närvaro i och med dig själv leder sakteligen till att du får ökad kontakt med din sanning. Denna sanning kommer du att vilja gestalta, att ge uttryck för och manifestera i ditt liv. Bara du kan veta vad du önskar manifestera. Resan till manifestation börjar med ökad närvaro i dig själv, med kontakten med ditt centrum. Leve andetaget!

 

Kriya för att rensa bort det gamla

Samtidigt som vi medvetet jobbar med att öka närvaron och kontakten inåt genom medveten andning har vi olika kriyor till vårt hjälp. En kriya är en serie asanas som är sammansatta i en följd för att uppnå ett visst syfte. Kriyan som vi gjorde under den första klassen heter rätt och slätt “Kriya for detoxification“. Detox, att rensa ut, kan handla både om att öka flödet i processad mat som du har i dig. Det kan också handla om att processa och göra sig av med gamla tankar och känslor som inte tjänar dig längre. Så för att komma i kontakt med din inre visshet bistår denna kriya dig att göra dig av med det du inte längre behöver. Den hjälper dig att lämna något gammalt för att skapa och manifestera något nytt.